Němčina s youtube – pokročilejší úrovně

Jak se učit německy (c) jazykovamentorka.cz

Tady je pár doporučení na youtube výuku němčiny pro pokročilejší úrovně. Sama jsem se třeba k byznys němčině ještě nepropracovala a ani nevím, jestli ji někdy potřebovat budu, ale přesto jsem ty lekce prošla, protože pořád je co se učit!


GermanSkills.com

  • Hier geht es um praktische Tipps zum Deutsch lernen. Damit du effektiver, flexibler und mit mehr Spaß deine Kenntnisse erweiterst.
  • Dyliana pochází z Bulharska a je skvělým vzorem pro nás Slovany, že se dá naučit mluvit německy bez přízvuku, aby se nás pořád někdo neptal, odkudže to jsme.
  • Kanál má skoro 60 tisíc odběratelů.

Fröhlich Deutsch

  • Mein Name ist Michaela Fröhlich, ich bin Deutschlehrerin (Deutsch als Fremdsprache) und hoffe, dich mit meinen Videos beim Deutschlernen unterstützen zu können. Viel Spaß und Erfolg!
  • Michaela je v tomhle přehledu učitelů pro pokročilejší úrovně trošku výjimkou – je to totiž jediná rodilá Němka, na kterou jsem narazila a se kterou mě bavilo se učit.
  • Hodně se věnuje výuce výslovnosti, což vřele doporučuju i míň pokročilým – lepší začít hned než se pak něco těžce přeučovat!
  • Její kanál má přes 120 tisíc odběratelů.

Business Deutsch mit Vasilena Petkova

  • Hier geht es um die deutsche Wirtschaftssprache – authentisch und praxisnah.
  • Ani Vasilena není původem Němka a taky mluví bez cizího přízvuku. Moc dobře ví, jak těžký je učit se cizí jazyk a kolik času je tomu třeba dát. Učí výhradně v němčině se zaměřením na němčinu v obchodním styku, v práci a byznyse.
  • Kanál má už skoro 30 tisíc odběratelů.

Deutsch mit Marija

  • Schön, dass du da bist! Hier gibt es Videos mit Tipps und Tricks rund ums Deutschlernen.
  • Maria není původem Němka, do Německa přišla až v dospělosti – přesto nemluví německy s žádným cizím přízvukem, takže vás může hodně povzbudit, že je možný pořádným tréninkem odbourat i český přízvuk.
  • Maria má přes 200 tisíc odběratelů a má příjemný chraplavý hlas : ) což sice nijak nesouvisí s němčinou, ale zase když už máte někoho denně poslouchat, je fajn, když to i pěkně zní.

Já vím, že na jednu stranu říkám, že se nemáte učit, ale jazyk používat – a to platí. Vlastně vás to nemůže nikdo naučit, musíte se to „naučit“ sami, ale to neznamená „nabiflovat“, znamená to opravdu používat, vnímat a reagovat v tom jazyce. Je mi ale jasný, že občas o nějaký vysvětlení stojíte. A kdo by na to byl lepší než „učitel“?

Při hledání svýho učitele nezapomeňte kouknout na playlisty. Pro začátek vám určitě pomůže vybírat si pěkně z roztříděných témat, buď podle gramatiky nebo slovní zásoby. Nebojte – i když to má každý učitel roztříděný jinak, brzy se v tom určitě zorientujete.

Nebo prostě naskočte a sledujte jednu lekci za druhou nebo halabala. Starý videa jsou pořád stejně užitečný, jako ty nejnovější. Je jenom na vás, jak si to rozvrhnete.

Když se vám můj výběr nebude zdát, tak si zkuste najít někoho dalšího, kdo vám bude víc vyhovovat. A nezapomeňte pak svůj tip napsat do komentáře pod článkem, aby to mohli vyzkoušet i ostatní, díky!


Aktuální slovní zásoba a fráze

Nerada to připomínám, ale bohužel jsme v období COVID, karantény, různých bezpečnostních opatření a taky mýtů a fám… Nejsme v tom sami. Čelí tomu celý svět, takže jestli máte zájem znát aktuální slovní zásobu, tady najdete základní informace v angličtině, němčině, italštině a ruštině.

Jestli potřebujete trénovat konverzaci, tak si přečtěte tenhle článek, ať si vyberete správně učitele/ku němčiny >>

No a určitě je dobrý sledovat telku, zprávy, pořady, nebo i filmy. Moje kolegyně Amelie Bindl vám doporučuje tyhle filmy v němčině >>