Trénování azbuky – čtěte Euronews i o Vánocích

Učíme se rusky (c) jazykovamentorka.cz

Nenechte se zmást obrázkem, ten jsem vybrala schválně – takováhle literatura v originále je fakt těžká. Sice klasika, ale dost nemoderní. Čtěte raději zprávy, jsou kratší, zcela současné a řekla bych, že ať se teď ve světě děje cokoli, není to horší, než co se dočtete právě od autorů knížek na obrázku : )


Aktuální zprávy v ruštině najdete tady: https://ru.euronews.com/

Články jsou přehledně roztříděný do témat, tak si vyberte, co vás zajímá a baví. Já čtu třeba i sport, česky by mě to nezajímalo, ale jsem vždycky zvědavá, jak moc porozumím tématu, který mi není úplně vlastní. Je to někdy docela sranda : )

Pokud chcete články v ruštině jen na téma Rusko, pak je najdete tady: https://ru.euronews.com/tag/russia

Euronews si můžete stáhnout i jako aplikaci na telefon. To používám nejradši – v tramvaji ráno cestou do práce vytasím svůj telefon v růžovým obalu a sjíždím zprávy v cizím jazyce. Naučíte se okamžitě nejnovější slova, který hned můžete využít v konverzaci se svým jazykovým parťákem. Pokud takovýho parťáka nemáte, můžete se o tom pobavit se svým lektorem, proč ne? Buďte to vy, kdo určuje, o čem se budete při lekcích bavit. Aspoň máte záruku, že vás to bude zajímat ; )

Tady si můžete stáhnout aplikaci Euronews pro Android >>

Tady si můžete stáhnout aplikaci Euronews pro iphone >>


Aktuální slovní zásoba a fráze

Nerada to připomínám, ale bohužel jsme v období COVID, karantény, různých bezpečnostních opatření a taky mýtů a fám… Nejsme v tom sami. Čelí tomu celý svět, takže jestli máte zájem znát aktuální slovní zásobu, kromě na Euronews najdete i tady základní informace v ruštině, angličtině, němčině a italštině.

Nejčerstvější téma právě teď – v ruštině na Euronews:

🎄 Vánoce = РОЖДЕСТВО

🎅 Děda mráz = Дедушка Мороз


Chcete mou pomoc s procvičováním ruštiny?

Ruština se bohužel dost špatně trénuje přes whatsapp, jako to jde s jazyky používajícími latinku. Takže podle mých zkušeností trénujeme hlavně konverzaci a nebo si děláme denní zápisky rukou. Klidně mi svoje zápisky ofoťte a pošlete obrázkem přes whatsapp, určitě po vás azbuku přečtu a budu schopná reagovat nějakými tipy, česky nebo taky spíchnu něco ručně a pošlu zpět svůj obrázek. Ale že vy vyluštíte azbuku po mně, to moc neslibuju a asi si na můj škrabopis budete muset chvíli zvykat.

Tak hodně zdaru!