Procvičujte italštinu s Euronews online

Učíme se italsky (c) jazykovamentorka.cz

Klidně čtěte každou ceduli a každý nápis, když budete v Itálii, ale dokud sedíte v autobuse nebo v tramvaji v Čechách, nalaďte Euronews online. Krátký a aktuální texty jsou super na procvičování toho, co už umíte, a vychytání dalších nových slov a obratů.


Zprávy v italštině najdete tady. https://it.euronews.com/

Články jsou přehledně roztříděný do témat, tak si vyberte, co vás zajímá a baví. Já čtu třeba i sport nebo umění –  česky by mě to asi nezajímalo, ale jsem vždycky zvědavá, jak moc porozumím tématu, který mi není úplně vlastní.

Pokud chcete články v italštině jen na téma Itálie, pak je najdete tady: https://it.euronews.com/notizie/europa/italia

Euronews si můžete stáhnout i jako aplikaci na telefon. To používám nejradši – v tramvaji ráno cestou do práce vytasím svůj telefon v růžovým obalu a sjíždím zprávy v cizím jazyce. Naučíte se okamžitě nejnovější slova, který hned můžete využít v konverzaci se svým jazykovým parťákem. Pokud takovýho parťáka nemáte, můžete se o tom pobavit se svým lektorem, proč ne? Buďte to vy, kdo určuje, o čem se budete při lekcích bavit. Aspoň máte záruku, že vás to bude zajímat ; )

Tady si můžete stáhnout aplikaci Euronews pro Android >>

Tady si můžete stáhnout aplikaci Euronews pro iphone >>


Vybírejte si téma pro konverzaci

Buďte to vy, kdo určuje, o čem se budete při lekcích bavit. Aspoň máte záruku, že vás to bude zajímat ; ) A taky budete vědět, že máte v hlavě připravenou správnou slovní zásobu.

Je velkej rozdíl, když nadhodí téma někdo jiný a vy se teprve v tu chvíli snažíte z češtiny vypotit něco, co bude znít italsky… nebo když téma nadhodíte vy a jen si zkusíte vzpomenout, co že jste to vlastně četla. Nejspíš si nebudete všechno pamatovat dokonale, ale správnej parťák vás v případě, že se nevyjádříte přesně, opraví – a věřte mi, od tý chvíle si to budete pamatovat už napořád.

Ale to jsem odbočila, o tom mluvím v jiným článku – jak si dobře vybrat lektora. Teď zpátky k Euronews…

Většina zpráv v aplikaci Euronews má i svoje video. Na webu, kam vedou odkazy výše, jsem videa nenašla. V aplikaci ale jsou – ne zrovna v doslovným znění jako článek, ale když budete v situaci, že můžete pustit i zvuk – třeba budete zrovna šikovně vybavená sluchátky (což já cestou do práce nikdy nejsem), tak sfouknete poslech a porozumění s „pohodlnějším“ čtením naráz.


Aktuální slovní zásoba a fráze

Nerada to připomínám, ale bohužel jsme v období COVID, karantény, různých bezpečnostních opatření a taky mýtů a fám… Nejsme v tom sami. Čelí tomu celý svět, takže jestli máte zájem znát aktuální slovní zásobu, kromě na Euronews najdete i tady základní informace v italštině, angličtině, němčině a ruštině.

Chcete mou pomoc s procvičováním italštiny?

Klidně mi dejte vědět a můžeme si začít dopisovat přes whatsapp. Napište mi první vzkaz, co chcete trénovat, tady >> Když najdeme společný téma, který nás na Euronews zaujme, tak to spolu probereme : )

Tak hodně zdaru!