Zvládněte aktuální témata v angličtině s Euronews online

Jestli už vás nebaví dokola omílat kdo jste a jaký jsou vaše koníčky, vrhněte se na zajímavější témata s Euronews online. Určitě budete překvapená, jak mnohem víc rozumíte, než jste si dosud myslela. A jestli ne – no tak nevadí, trénujte a zlepšíte se!


Zprávy v angličtině najdete tady www.euronews.com

Články jsou přehledně roztříděný do témat, tak si vyberte, co vás zajímá a baví. Já čtu třeba i sport nebo umění –  česky by mě to asi nezajímalo, ale jsem vždycky zvědavá, jak moc porozumím tématu, který mi není úplně vlastní.

Pokud chcete články jen o tom, co se právě děje v Británii, abyste si mohli povídat s nějakým expatem, najdete je tady: www.euronews.com/tag/england

Nebo jestli jste zapálená pro Ameriku a chcete se s někým bavit o tom, ce se tam právě děje, tak koukněte sem: www.euronews.com/tag/usa

No a nemůžu opomenout český témata v angličtině: www.euronews.com/tag/czech-republic


Euronews na telefonu

Tady si můžete stáhnout aplikaci Euronews pro Android >>

Tady si můžete stáhnout aplikaci Euronews pro iphone >>

To používám nejradši – v tramvaji ráno cestou do práce vytasím telefon a sjíždím zprávy v cizím jazyce. Naučíte se okamžitě nejnovější slova, který hned můžete využít v konverzaci se svým jazykovým parťákem. Pokud takovýho parťáka nemáte, můžete se o tom pobavit se svým lektorem, proč ne?


Vybírejte si téma pro konverzaci

Buďte to vy, kdo určuje, o čem se budete při lekcích bavit. Aspoň máte záruku, že vás to bude zajímat ; ) A taky budete vědět, že máte v hlavě připravenou správnou slovní zásobu. Je velkej rozdíl, když nadhodí téma někdo jiný a vy se teprve v tu chvíli snažíte z češtiny vypotit něco, co bude znít anglicky… nebo když téma nadhodíte vy a jen si zkusíte vzpomenout, co že jste to vlastně četla. Nejspíš si nebudete všechno pamatovat dokonale, ale správnej parťák vás v případě, že se nevyjádříte přesně, opraví – a věřte mi, od tý chvíle si to budete pamatovat už napořád.

Mě takhle naučila správně mluvit sedmiletá Laura, o kterou jsem se v Anglii jako au-pair starala. Vždycky, když jsem řekla něco neúnosně blbě nebo když měla pocit, že bych se tím mohla před cizími lidmi ztrapnit, tak mě opravila. A já si dodneška už přes dvacet let přesně pamatuju, jak vždycky řekla „Well, Katerina, actually we say this …“ nebo „Actually, Katerina, we pronounce it like this….“. Fakt vám zaručuju, že co jednou spletete a někdo vás citlivě navede na to, jak to má být správně, tak máte jistotu, že už to umíte navždycky.

Ale to jsem odbočila, o tom budu mluvit v jiným článku – jak si dobře vybrat lektora. Teď zpátky k Euronews…

Většina zpráv v aplikaci Euronews má i svoje video. Na webu, kam vedou odkazy výše, jsem videa nenašla. V aplikaci ale jsou – ne zrovna v doslovným znění jako článek, ale když budete v situaci, že můžete pustit i zvuk – třeba budete zrovna šikovně vybavená sluchátky (což já cestou do práce nikdy nejsem), tak sfouknete poslech a porozumění s „pohodlnějším“ čtením naráz.


Aktuální slovní zásoba a fráze

Nerada to připomínám, ale bohužel jsme v období COVID, karantény, různých bezpečnostních opatření a taky mýtů a fám… Nejsme v tom sami. Čelí tomu celý svět, takže jestli máte zájem znát aktuální slovní zásobu, kromě na Euronews najdete i tady základní informace v angličtině, němčině, italštině a ruštině.

Chcete mou pomoc s procvičováním angličtiny?

Klidně mi dejte vědět a můžeme si začít dopisovat přes whatsapp. Napište mi první vzkaz, co chcete trénovat, tady >> Když najdeme společný téma, který nás na Euronews zaujme, tak to spolu probereme : )

Tak hodně zdaru!