Kolik stojí výuka němčiny v roce 2020

Dneska spočítáme, kolik mě stálo naučit se německy, a třeba z toho pro vás vyplyne nějaký vzor, za co má smysl utrácet čas a peníze, a za co ne.


Google (Android 10) Moje výdaje za němčinu

S němčinou na mě přišli v sedmičce na základce – povinně volitelný předměty. Bylo pro mě nemyslitelný jít na „pozemky“ a úplně marný na „pokročilý cvičení z matematiky“, takže němčina. To nestálo nic, bohužel to trvalo jen rok, na další rok se osnovy změnily a němčina se zrušila.

= 0 Kč(s)

=> výsledná úroveň mizerná

Pak němčina ustoupila angličtině a italštině, a tak nějak upadla v zapomnění.

 

Kdy to začalo dávat smysl?

Teprve loni (v lednu 2019) jsem se rozhodla, že jazyk našich nejbližších sousedů, notabene jazyk poloviny rodiny mojí odstěhované sestřenice, prostě nemůžu neumět. Popadla jsem tablet, vycvičená z italštiny, našla online učitele na youtube (tady najdete tipy na ověřený učitele němčiny >>), pak ještě německý youtuberky (tady vám poradím, jak najít správnou youtuberku>>) a 8 měsíců jsem s němčinou strávila nejmíň 1 hodinu denně.

=> do května samostudiem „probíhající“ úroveň A2

Po čtyřech měsících jsem odjela na týdenní konverzační kurz do Regensburgu, úroveň A2. Měla jsem 4 hodiny dopoledne ve skupině, kde jsme byli jen tři, takže výuka hodně intenzivní.  A odpoledne ještě 2 hodiny individuál. Večery jsem trávila nad domácími úkoly a sledováním televize. (Na ZDF zrovna běžel Tatort, nemožno si nechat ujít; kdo neznáte „Místo činu“ s komisařem Schimanskim, tak to neoceníte : )

=> do srpna samostudiem úroveň B1/2

Potom jsem si naplánovala ještě jeden týdenní kurz o tři měsíce později v Lindau. Tentokrát rodinná dovolená spojená s výukou, takže kromě ceny za kurz žádný další výdaje. Kurz byl pro změnu natřískanej, bylo nás tam asi 12, ale úroveň jsme jeli B2, takže to i při tom počtu už bylo docela svižný. 3 hodiny každý dopoledne.

V mezičase jsem od května navíc zařazovala občasný trénink přes whatsapp s Amélií (mou individuální učitelkou a mentorkou z Regenesburgu, se kterou jsem zůstala v kontaktu), zcela zdarma. 

Kolik to stálo?

  • 0 Kč za asi 250 hodin na gauči s tabletem
  • 0 Kč za whatsapp trénink
  • cca 13.000 Kč (520 EUR) za 1. kurz
  • cca 10.000 Kč (400 EUR) za ubytování a za jízdenku na Flixbus
  • cca 6.500 Kč (250 EUR) za 2. kurz
  • celkem cca 20.000 Kč čistě za výuku

=> výsledná úroveň B2 za 8 měsíců


👍 Nejlepší poměr cena / výkon

Podtrženo sečteno, ty kurzy v Německu jsem si mohla odpustit, fungovaly jen pro rozmluvení. Kdybych našla parťáka na konverzaci přes Skype, bylo by to levnější. Každopádně na úroveň, abych se do těch kurzů „kvalifikovala“, jsem se dostala vždycky úplně sama, každodenním ponořením do němčiny. A to mě nestálo ani korunu.

Němčina je pro mě zatím nejlevnější jazyk, protože jsem už věděla, jak vyměnit čas za peníze. Věnovala jsem tomu spoustu času a zbytečně neutrácela. Měla jsem svůj studijní plán (tady zjistíte, jak si sestavit studijní plán>>), našla si šikovný online zdroje a jsem vysmátá.

Německy vlastně nemluvím, nemám s kým mluvit a nesnažím se trénovat. Mám totiž jako prioritu čtení a už se těším na další detektivku v němčině.

Chcete-li vědět víc o prioritách, přečtěte si článek Jak se zlepšit bez učení >>


Euro Banknote on Apple iOS 13.3 Aktuální ceny za němčinu

No a kolik vás bude němčina stát v roce 2020 ?

  • Skupinový kurz

Podívala jsem se několik škol a průměrovala – cena tříměsíčního skupinového kurzu s maximálním počtem účastníků 15 vyjde v přepočtu těsně pod 200 Kč za reálnou hodinu 60 minut (150 Kč za školní hodinu).

Jinak ten čtvrtletní kurz stojí cca 6000 Kč. Při celkovým počtu 27 reálných hodin to znamená, že musíte takových kurzů absolvovat 7 za sebou, abyste se dostala o jednu úroveň výš, za což zaplatíte přes 40.000 Kč.

=> přes 40.000 Kč a víc než 2 roky pro dosažení jedný úrovně

Podle mých zkušeností 15 účastníků je strašně moc a skoro se nedostanete ke slovu. Zkusme zase počítat: lekce trvá 90 minut, takže při spravedlivým rozdělení pozornosti na každýho účastníka  „na vás bude řada“ jenom 6 minut. Nebo budete pracovat v páru s někým, kdo to ještě neumí stejně jako vy a nic se od něj nenaučíte. Takže bych tuhle investici radši zvážila, jestli to vůbec může přinést nějaký kloudný výsledky.

  • Individuální lekce

V jazykovce nejvyšší ceny (kolem 500 Kč za hodinu), u soukromých učitelů nižší (kolem 350 Kč za hodinu), a u doučovatelů nejnižší (150-200 Kč za hodnu). Rozdíl mezi lektorem a doučovatelem bude asi značný, tak při touze ušetřit radši dvakrát měřte.

Samozřejmě i tady platí stejná matematika jako u angličtiny a italštiny. S jednou lekcí týdně se posunete o úroveň výš za 4 roky. Celkovou cenu zjistíte vynásobením hodinový sazby krát 200, protože tolik zhruba hodin na dosažení další úrovně potřebujete. Pořád i s tou nejlepší cenou jsme mezi 40.000 – 70.000 Kč.

=> desetitisíce a 4 roky života na posun o jednu úroveň

Kdybyste se rozhodla pro skype hodiny s rodilými mluvčími žijícími v některý z německy mluvících zemí, tak se nevyděste jejich cenami – vzhledem k směnnýmu kurzu naší Koruny vůči EUR je to slušná pálka. Lekce stojí od 25 EUR výš, viděla jsem většinu nabídek za 35-40 EUR (to máte nejmíň 600 – 1000 Kč za hodinu).

  • Kombinace lekcí a samostudia

Je to stejný, jako u angličtiny a italštiny, což popisuju v předchozích článcích – jestli vás ale zrovna zajímá jen němčina a ceny za ostatní jazyky nečtete : ) tak tady ještě opakuju:

Vypočítávám ten čas pro posun o 1 úroveň podle jedný lekce týdně, když nebudete dělat nic jinýho. Pokud ale zahrnete soukromý lekce do svýho studijního plánu, tak to určitě tak dlouho nepotrvá ani to nevyjde tak draho.

Tady se dozvíte, jak takovej studijní plán sestavit >>

Nezahrnuju do plánu skupinový lekce, protože to mi moc nedává smysl. Skupinový kurz má nějakou danou „osnovu“ a pokud se budete posouvat díky samostudiu rychleji než ostatní, tak by vás kurz akorát brzdil.


A kolik už němčina stála vás? A kam vás to posunulo? Dejte mi vědět v komentářích!

2 komentáře u „Kolik stojí výuka němčiny v roce 2020

  1. Daniela Sinko Reagovat

    Dobrý den Katko,německy nemluvím,mám poze velmi chabé základy (der die das psí vocas) to v je tam pro efekt Jsem momentálně jako žívnostník bez práce a chtěla bych ten čas využít právě k výuce němčiny.Váš článek mě velmi zaujal a tak jsem se rozhodla Vás kontaktovat a poprosit o radu,jak začít a najít něco,co mi sedne.Moc děkuji za nakopnutí.Daniela

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *