Tajemství, jak zvládnout cizí jazyk – studijní plán

Všimla jsem si, že se pořád děsíte toho času, kterej je potřeba ke zvládnutí cizího jazyka. Chcete se to naučit snadno a rychle a já tady vykládam něco o dvou stech hodinách.


Jestli vám někdo slibuje, že to jde snadno a rychle, tak já vám řeknu, co se mi jednou stalo v cukrárně:

Ukazovala jsem prodavačce, kterej ten zákusek chci, ten míň pocukrovanej – a ona mi řekla, že to bere zepředu a jestli si chci takhle vybírat, tak musim jít jinam. Tak jsem řekla „dobře tak jo“ a šla jsem.

A tohle teď doporučuju i vám – jestli to chcete snadno a rychle, tak musíte jít jinam.


Špatná, lepší a vyloženě dobrá zpráva

🙁 Pro někoho je asi špatná zpráva, že žádnou zázračnou metodu k ovládnutí cizího jazyka neznam. Ani žádnýho kouzelníka, kterej by vám to splnil. Jestli to čekáte snadný a rychlý, tak jste ve špatný cukrárně.

🙂 Myslím, že je na čase sestavit si pořádnej studijní plán, kterej nás začne posunovat dopředu. Pojďme už přijmout jako fakt, že nás to bude stát nějaký úsilí a čas. Do půlročního plánu se vejde 180 hodin.

😀 Dobrá zpráva je, že se nejedná o 180 hodin učení, ale o 180 hodin používání. Ten rozdíl jsme si vysvětlili už posledně a myslím, že je vám docela jasnej.

(Jestli jste článek „Jak se zlepšit bez učení“ nečetla, tak to teď kliknutím dožeňte. A nebo se podívejte na video.)


Co obsahuje plán

Aby to bylo co nejvíc konkrétní, jako příklad zase použiju sebe. Posledně jsem říkala, že se jazykem obklopím. Co to znamená?

  • Na začátku mi pomáhají učebnice, výukový aplikace a lekce volně přístupný na youtube. Učím se slovíčka, fráze, výslovnost.
  • Když se kousek posunu, zkouším tvořit vlastní krátký texty, abych se uměla spontánně vyjádřit. Když mi chybí slovo, snažím se to říct jinak; když jsem fakt v koncích, správný slovo si vyhledam. Můžu si to jenom myslet, můžu si to i psát nebo mluvím sama se sebou.
  • Později začnu sledovat youtube kanály v daným jazyce. Když je mi někdo sympatickej, vydržím na něj zírat docela dlouho.
  • No a protože mám jako prioritu čtení, tak když dojdu na úroveň B1 nebo B2, nakoupím detektivky v němčině, italštině nebo ruštině a čtu a čtu a čtu.

Podle mýho příkladu můžete postupovat taky, akorát poslední bod – ty detektivky, můžete klidně vynechat a místo toho tam dosadit činnost, která povede k vašemu cíli:

Pak si pustím seriál v angličtině a koukám, poslouchám a rozumím.

nebo

Pak sednu a sepíšu si šablony nejběžnějších odpovědí pro zákazníky.

nebo

Vyrazím do ulic a budu se bavit s turisty.

Máme teda před sebou 6 měsíců a víme, co za těch 6 měsíců chceme umět. Máme cíl a jakš takš nějakej plán. Co teď?


Učebnice a cvičebnice

Pokud jste začátečník, asi se vám bude hodit nějaká učebnice. Výklad můžete už najít i na youtube, od českých učitelů i rodilých mluvčích. Ale na procvičování se přece jenom nějaká cvičebnice šikne.

Jestli se ale chcete učit úplně bez učebnic, jde to. Záleží totiž na vaší povaze. Někoho učebnice povzbuzuje – může si odškrtnout cvičení, který už zvládnul a vidí na první pohled svůj pokrok. Někoho učebnice zase svazujou – vím, že to tak někdo má, i když si to sama neumím představit, já jsem prostě knihomol.

Aplikace

Hrozně fajn jsou taky vzdělávací aplikace. Určitě nějakou znáte. Je pravda, že v nich není moc jazyků, který můžete studovat přímo z češtiny, ale jestli se chcete učit jeden ze světových jazyků – je to ideální. A jestli už umíte dobře anglicky, dá se to pak použít i pro učení dalšího jazyka.

Já se učila s Duolingem. Protože italština neměla propojení s češtinou, tak jsem si nastavila výchozí jazyk angličtinu a když jsem to dojela do konce, přehodila jsem to – jakože jsem Ital a chci se učit anglicky – a jela jsem to zase celý znovu z druhý strany.

Tady se dozvíte víc o duolingu >>

Videa na youtube

Kromě učebnic a aplikací jsem velkej fanda videí na youtube, protože z nich jsem se naučila nejvíc. Výhodou těchhle videí při učení cizího jazyka je, že youtuber většinou mluví přímo na kameru. Můžete tedy i odezírat, což porozumění hodně napomáhá. Pro aspoň hrubou orientaci v textu si můžete aktivovat automatický titulky a neznámý slova si vyhledat. A máte autentickej text, navíc na téma, který vás zajímá.

Tady jsou doporučení, jak najít konkrétní Youtube kanály >>


Poslední krok – ten zatracenej plán

Teď musíte vzít všechny tyhle zdroje, vybrat si ty nejlepší pro sebe a zapojit je do svýho plánu. Neumíte plánovat? Nebo chcete ze začátku trochu pomoct? Tady si můžete stáhnout vzor. Nebo mi klidně napište, mrkneme na to spolu.



Proč já tady pořád blbnu s nějakým plánem?

Protože je hrozně časově náročný každej den vymýšlet, co budu dělat, a hledat nějakej nápad. My musíme maximum času věnovat používání toho jazyka.

Takže když si udělám plán třeba na týden, že sjedu každej den jedno video z toho a toho kanálu, přečtu si komentáře, vypíšu si neznámý slova, nějakej komentář napíšu – tak nemusím už nic vymýšlet.

Rovnou věnuju veškerej čas používání jazyka.

Shushing Face on Samsung V tom je to tajemství.

Příště vám poradím, jak najít ty správný videa, od kterých se nebudete chtít odtrhnout.