3 pravdy o zvládnutí cizího jazyka aneb všechno jde…

Při učení cizích jazyků jsem objevila tři zásadní, i když možná trochu banální pravdy. Chcete umět cizí jazyk a myslíte si, že na to nemáte buňky? Tak ještě chvilku čtěte a já vás přesvědčím, že to půjde!


Hned vám prozradím, že tenhle článek má i „svoje“ video. Zatímco napsat článek byla pro mě brnkačka, natáčení pro mě bylo fakt těžký – dělala jsem to totiž úplně poprvý. V jednu chvíli už jsem to chtěla vzdát a vykašlat se na to. Říkala jsem si, proč to vlastně vůbec dělám, proč se s tím trápím a k čemu že mi to vlastně jako bude?

Takovýhle otázky se vám určitě už taky někdy honily hlavou, ne? Jsou totiž dost typický pro každýho, kdo s něčím začíná. Sice netočíte po sto padesátý stejný video, ale pořád se točíte na místě s cizím jazykem.

Uděláte pár pokusů a pak to vzdáte, protože právě na záludnou otázku „proč já se tim vůbec trápim?!“ nenajdete žádnou kloudnou odpověď.

No, a pokud opravdu uspokojivá odpověď neexistuje, cizí jazyk umět nepotřebujete nebo nechcete, tak jste udělala určitě dobře, že jste to vzdala a přestala se trápit.


Proč to dělám?

Ale já bych řekla, že nějaká uspokojivá odpověď existuje, že to víte…. A proto jste teď tady. Vy se to chcete naučit a já vám ukážu, jak. Tak si napřed odpovězte, proč to vlastně děláte, proč to chcete.

Stejnou otázku jsem dala i sobě – proč to dělám? Tedy proč jsem strávila spoustu dnů tím, abych zvládla pro vás natočit jedno krátký video?

A moje odpověď? Je mi strašně líto, když si myslíte, že se nemůžete naučit cizí jazyk, musim s tím konečně něco udělat, musim vám říct, jak to je, aby už jste přestali říkat, že mě je hej, když mám talent a jde mi to samo! 

A teď ty 3 pravdy

Za prvý, samo nejde nic.

Za druhý, talent není všechno.

A za třetí, všechno jde, když se chce.

A protože já pro vás chtěla natočit video, tak tady je. A protože vy se chcete naučit cizí jazyk, tak to taky půjde.

Tak hlavně že v tom máme jasno 😉


Zapomeňte na talent – vyzbrojte se touhou a odhodláním!

Máte talent na řízení auta? Normálně jezdíte, možná si úplně netroufnete do přecpaných ulic velkoměsta, ale jinak jste dost suverénní. Myslíte si, že na to máte talent? Nebo jste se prostě musela vyjezdit? Musela jste trénovat, zkoušet, chybovat, poučit se… Já řídit neumím. S odřenýma ušima jsem na druhej pokus sice autoškolu udělala, a od tý doby už jsem za volantem neseděla. Jenom ta představa mi nahání hrůzu. Vám možná nahání hrůzu představa, že teď budete muset mluvit s cizincem. Já s cizinci mluvím často, tak mi to nevadí. Vy denně řídíte, tak si prostě sednete za volant a frrrr….

Vidíte, že rozdíl není v tom, jestli máme na něco talent. Rozdíl je v tom, že něco trénujeme. Není to talent. Je to pěkná dřina. Taky touha a odhodlání něco se naučit nebo něco změnit. Stojí to spoustu času a energie.

Já jsem se naučila sama 4 jazyky a můžu vám odpřisáhnout, že žádnej talent za mě nic neudělal. Všechno jsem si to hezky pěkně odmakala.

Je možný, že opravdu nějakej talent na jazyky mám a možná to je důvod, proč se chci učit pořád další a další, ale určitě to nemá vliv na to, jestli se ten jazyk opravdu naučím nebo ne. Talent neznamená, že otevřete učebnici a ono to na vás samo naskáče. Samotnej talent bez pevný vůle, bez touhy a odhodlání, je úplně k ničemu.

Talent možná zajistí, že někomu jde něco snáz nebo rychleji. Ale nezávodíme, ne? Je to jako u malých dětí, některý začne dřív chodit, nebo mluvit, nebo se naučí na nočník. A jinýmu to trvá mnohem dýl. Ale hádejte co?! Každý (zdravý) dítě se to jednou všechno naučí. Dřív nebo později. S cizím jazykem je to podle mě stejný.

Zapomeňte na talent. Nemusíte nikomu nic závidět. Jo a taky se hlavně na to už přestaňte vymlouvat : D


Chcete to umět? Máte na to!

Abych k vám ale nebyla nespravedlivá: já vím, že se jen tak nevymlouváte. Nemyslím si, že proto nic neděláte, naopak. Vím, že jste už několikrát začala, že už jste toho udělala hodně, strávila tím spoustu času a možná utratila i dost peněz. Jenomže pořád nejste spokojená s výsledkem. Už toho máte pokrk a znova se vám do toho nechce.

Ale něco vám ještě musim říct: když to budete dělat správně, tak výsledky přijdou. Až se budete divit!

Slibuju, že se ještě jednou vyhecuju, natočím další video a napíšu článek – a příště si povíme, jak se k tomu vysněnýmu výsledku dostat.