Jak se učit italsky s youtube

Vyhledala jsem pro vás učitele a učitelky, co by vás mohli bavit. Naučte se s nimi něco nového každý den. Italština je nejoblíbenější jazykový koníček.


Youtube je v tuhle chvíli téměř nevyčerpatelný zdroj skvělých lekcí úplně zadarmo. Přeju vám k tomu prima náladu : ) Už teď se můžete těšit na obrovský zlepšení vaší italštiny.

Já vím, že na jednu stranu říkám, že se nemáte učit, ale jazyk používat – a to platí. Vlastně vás to nemůže nikdo naučit, musíte se to „naučit“ sami, ale to neznamená „nabiflovat“, znamená to opravdu používat, vnímat a reagovat v tom jazyce. Je mi ale jasný, že občas o nějaký vysvětlení stojíte. A taky určitě moooc rádi uslyšíte někoho, kdo mluví jasně a zřetelně s ohledem na to, že ho poslouchají cizinci. A kdo by na to byl lepší než „učitel“? Tak tady jich pár máte…


Oneworlditaliano

  • One World vi offre davvero tanti modi per imparare l’italiano e per migliorare le vostre competenze.
  • Nejvíc popularity získala pro tenhle kanál Veronika, když točila videa u sebe doma s flipchartem. Videa jsou na youtube dostupný od úrovně A1 po B1. Další úrovně jsou za poplatek, novější videa jsou natočený v profi studiu jazykový školy, kde Veronika pracuje.
  • Kanál má už přes 170 tisíc odběratelů. 

Learn Italian with Italy Made Easy

  • Představení kanálu je v angličtině, přesto ho sem zkopíruju (kdyžtak si přeložte přes google : ) I’m passionate about helping people learn to speak and understand my language: Italian!
  • Manu má víc než 160 tisíc odběratelů. Žije v Austrálii, často vysvětluje gramatiku v angličtině. Čistě v italštině má videa spíš pro pokročilý úrovně.

Learn Italian with Lucrezia

  • Na kanálu vlastně není pořádně žádný představení. Tak jen stručně – najdete tu moc sympatickou lektorku. Playlisty nemá úplně eňo ňůňo, ale její lekce rozhodně nejsou nuda.
  • Lucrezia má přes 400 tisíc odběratelů.

LearnAmo

  • Imparare l’italiano non è mai stato così facile e divertente! Attraverso video-lezioni, esercizi giornalieri e molto altro, ti guideremo, passo dopo passo, al successo!
  • Graziana a Rocco mají víc než 160 tisíc odběratelů.

Your Italian Teacher

  • Qui troverete dei video che vi aiuteranno a migliorare le vostre conoscenze di italiano, commentate e ditemi pure quali argomenti vi piacerebbe affrontare, io sarò felice di interagire con voi.
  • Valeria má kolem 15 tisíc odběratelů. 

Vou Aprender Italiano

  • Představení kanálu je portugalsky. Pokud vám nevadí občasné přirovnání některých slov nebo gramatiky k portugalštině, tak se můžete od Pierluigiho hodně naučit. Mně osobně vysvětlování portugalsky nerušilo, prostě jsem to ignorovala. 
  • Pierluigi má přes 200 tisíc odběratelů. 

Rychlost přehrávání videa YT

Asi víte, že youtube umožňuje zvýšit nebo snížit rychlost přehrávání.  Pokud to nevíte, tak tady vkládám obrázek. Ukázka je z kanálu „Lingster Academy“, kde jsem tuhle funkci poprvý použila při učení němčiny (mimochodem, musela jsem si to zrychlit – stává se, že to někdy učitelé s pomalostí tak přeženou, že se u toho nedá vydržet : )

Kliknete na „nastavení“ a potom na „rychlost přehrávání“ a můžete zrychlit i zpomalit. Podle mých zkušenost srozumitelné zůstává zpomalení na 0.75 a zrychlení na 1.25. Ostatní rychlosti si zkuste nastavit, abyste se aspoň měli čemu zasmát 😀


Na Youtube je fakt strašně moc učitelů italštiny. Většina z nich se zaměřuje na anglicky mluvící publikum, takže pokud už umíte anglicky, o to víc se pro vás lekce hodí. Řada z nich ale učí neutrálně, nepřekládá do jinýho jazyka ani nesrovnává s angličtinou. Překvapilo mě, že docela hodně portugalských mluvčích se učí italsky, proto máte taky na seznamu i učitele italštiny z Brazílie.

Při hledání svýho učitele nezapomeňte kouknout na playlisty. Pro začátek vám určitě pomůže vybírat si pěkně z roztříděných témat.

Nebo prostě naskočte a sledujte jednu lekci za druhou nebo halabala. Je jenom na vás, co a jak se budete chtít učit!

P.S? Zjistila jsem, že zajímavý témata k poslechu najdete i u zpráv Euronews v italštině online >>