Největší chyba při učení cizích jazyků – mluvit začnu, až to budu umět

Takže rovnou na věc: Už jsme si ujasnili naše priority a jedeme podle plánu. Máme něco naposloucháno a dneska začneme MLUVIT. Jestli chcete dohnat předchozí lekce, tady si klikněte na články, nebo pokud raději konzumujete poslechem, tady jsou k tomu videa na youtube >>


I když třeba cílově chceme hlavně číst odborný články nebo vést e-mailovou komunikaci se zákazníkem, tak stejně mluvení nemůžeme vynechat. I když se nám do toho moc nechce.

Já moc dobře vím, že (hlavně pro introverty) je mluvení s jinými lidmi ta nejtěžší disciplína.

Jestli jste ale veselá kopa a klidně hned mluvíte, tak jste vysmátý a můžete tenhle článek klidně přeskočit. Ne že byste se tu nedozvěděli nic užitečnýho, ale jak vás znám… vy se tím stejně nebudete řídit, protože jste už prostě takový. Tak buďte svý a mluvte si podle libosti.

My ostatní, co nejsme tak otrlí, se do toho budeme muset nějak přinutit.

Než si odpovíte na pár otázek, jako: Proč se mi do toho nechce? Co mě přitom štve? Co mi v tom brání? … podívejte se schválně napřed na tohle video:

Teda nevěřím, že by se někdo z vás mohl Gavinovi smát. Jo, člověk se pousměje, ale spíš se budete snažit mu rozumět, ne?

A až budete mluvit vy, většina lidí vás bude brát stejně, jako vy berete Gavina. Pod jeho videem je spousta komentářů, jak ho Češi povzbuzujou.


15 minut konverzace zdarma na zkoušku

🇮🇹 Italská konverzace s Carolinou >>

🇬🇧 Anglická konverzace s Katkou >>


Mluvit začnu, až to budu umět

Bojíte se, že si budete připadat hloupě, až začnete mluvit? No – to asi budete.

Máte teda dvě možnosti:

A) Mluvení teď vynecháte, nenaučíte se to a budete si připadat hloupě pořád, protože ze sebe nikdy nic nevymáčknete.

B) Začnete se učit mluvit, budete si ze začátku připadat hloupě, ale naučíte se to a brzy si začnete připadat … no, chytře.

Prosím – přidejte se k béčkařům 😀

Znám to taky a zopakovala jsem si to už čtyřikrát, s každým jazykem, který jsem se učila. Vůbec nevím proč, ale jsem pokaždý totálně paralyzovaná, když mám poprvý použít cizí jazyk s rodilým mluvčím. Nahrne se mi krev do hlavy a já si zaboha nemůžu vzpomenout ani na to nejjednodušší. Nemusim ani vzpomínat, jak blbě jsem se cítila tenkrát před pětadvaceti lety v Londýně. Můžu vám předvést, jak jsem docela nedávno poprvé použila němčinu ve vídeňským metru.

Potřebovala jsem se zeptat, kterým směrem se jede na Karlsplatz, ze kterýho nástupiště. Samozřejmě mám už z domova natrénovanou větu, protože jedu jako vždycky připravená. Ta věta zní: „Entschuldigung, könen Sie mir bitte sagen, welche Richtung ist Karlsplatz?“ Neříkám, že ta věta je dokonalá, ale je slušná a ta paní by měla porozumět, co chci.

Takže já k ní přijdu a spustím: „Entschuldigung…… Karlsplatz?“ Za ty tři tečky si dosaďte vyvalený oči a mávání rukama, jakože „je to tam anebo tam?“

Jako bych se nikdy nic neučila.


Začněte s malým cílem – ale určitě začněte hned!

Musíte si dát malej cíl. Fakt malej. Není možný očekávat, že se hned domluvíte na stejný úrovni, jako česky. To je ale asi to, co od sebe očekáváte – nebuďte na sebe tak přísná. To je totiž ten důvod, proč nemluvíte a proč to pořád odkládáte.

Teď si do těch bublin dosaďte, jak prcek přemýšlí, že MLUVIT začne, až to bude umět. To byste asi žasla, kdyby dítě nezkoušelo žvatlat a stavět svoje první věty, do pěti let mlčelo jako zařezaný a pak na vás spustilo v dokonalých souvětích, co? Jak víte, takhle to prostě nefunguje.

Co netrénuju, to nikdy nebudu líp umět.

Tolik k pocitům. Teď k faktům.

Faktem je, že se nám nechce mluvit, protože nám není moc dobře rozumět a nám je hloupý to opakovat – a chceme se tomu pocitu vyhnout. A není nám rozumět proto, že blbě vyslovujeme. A blbě vyslovujeme proto, že netrénujeme. Je to začarovanej kruh.


Jak ven ze začarovanýho kruhu

Nepodceňujte trénink výslovnosti. Výslovnost je strašně důležitá.

Neříkám přízvuk, ten klidně můžeme mít svůj, skoro každej ho má a není to problém. Mají ho i rodilí mluvčí, podle toho, odkud jsou. O přízvuk tady nejde – jenom aby to bylo jasný. Jde o výslovnost, o techniku svalů, kterýma ovládáme naše mluvidla.

Jestli už se nějakou dobu učíte, tak tohle se vám určitě už stalo:

Právě se snažíte něco říct cizím jazykem, protějšek se tváří nechápavě, tak to řeknete znova a ještě jednou (jste si úplně jistá, že to jsou správný slova) a pak najednou váš partner zajásá a řekne – jo ty myslíš tohle! – a vy ho div neuškrtíte – „dyť to přece říkám celou dobu!“

Tak ne – fakt neříkáte. Slova máte nejspíš správně, ale výslovnost máte špatně.

To vás naštve – „já už fakt teda nevím, jak to mám říct!“ – a skončíte. Tak prosím vás, nekončete. Naopak – začněte. Začněte se učit mluvit pořádně.

Na youtube najdete spoustu videí, kde rodilí mluvčí učí techniku výslovnosti. Zapište si teď za uši právě tohle slovo – techniku. Ukážou vám, kam patří jazyk, jak moc má být otevřená nebo zase zavřená pusa, jaký zvuk přitom vydat a jak pracovat s dechem.

Zkuste to a uvidíte, že to hned bude znít mnohem podobněji tomu, co od rodilých mluvčích slyšíte.


Kde a jak se učit výslovnost

Hledat na youtube už určitě umíte, ale abyste to měla jednodušší, tady máte odkazy, na kterých najdete videa o výslovnosti na youtube.

Tak co, už se těšíte, že naplánujete mluvení do svýho studijního plánu? Jestli ho ještě nemáte, tady si stáhněte vzor:



Vybíráme si partnera na konverzaci

Jakmile natrénujete výslovnost, získáte větší jistotu. Tím skončí „tajné“ mluvení pro sebe, mluvení se svým odrazem v zrcadle. A přijde na řadu zkouška ohněm – začnete mluvit s někým jiným. Prvním řešením, který vás možná napadne, je najít si učitele nebo učitelku na konverzaci. To je určitě dobrý nápad.

Ale vím o něčem – když ne přímo lepším – tak levnějším. Využijte „jazykovou výměnu“ – najděte někoho, kdo chce trénovat češtinu a s kým na oplátku můžete trénovat angličtinu, němčinu, italštinu nebo ruštinu. Možná se budete divit, kolik cizinců má zájem učit se česky.

Doporučuju jeden z těchto programů – vyberte si sama:

  • speaky – zcela zdarma, aplikace pro apple i android; rychlá registrace, intuitivní hledání
  • conversation exchange – hodně podrobný hledání partnera, webová stránka trochu chaotického designu, vše zdarma
  • hello talk – aplikace, partneři zdarma; moderní a přiznám se, že na mě až moc, funguje nějak i na bázi „postování“ a s tím si fakt moc nerozumím, ale třeba pro vás to bude ono
  • my-language-exchange – prostředí se dá přepnout do češtiny, takže v každou chvíli přesně víte, kde co je a co hledáte, to je velký plus, oproti těm ostatním platformám, který tady zmiňuju; jen web na vyhledání, komunikace probíhá mimo (skype, whatsapp apod.)
  • italki – pěkná platforma, ale za konverzaci tu členům platíte, ceny jsou luxusní (p.s. čte se to „aj-tolki“)

Většina těchhle platforem není v češtině (až na světlou výjimku „my language exchange“), tak už musíte umět aspoň natolik anglicky, abyste se na jejich webu nebo v aplikaci proklikala tam, kam potřebujete. Jestli anglicky umíte a hledáte parťáka na jinej jazyk, tak jste úplně v pohodě.

Tak ať vám to skvěle mluví!